top of page

Luchtverfrissers hebben vaak omgekeerd effect

"Ze reinigen de lucht niet, maar voegen net schadelijke stoffen toe"


Radio2-programma "De Inspecteur" meldt de keerzijde van het gebruik van #luchtverfrissers. "Ze voegen #chemische #stoffen toe in plaats van de lucht te reinigen". Ze bevatten vaak synthetische stoffen op basis van aardolie die #irritatie aan de #luchtwegen veroorzaken. "Uit onderzoek blijkt dat langdurige blootstelling, #astma kan veroorzaken bij kinderen", vertelt wetenschapsjournalist Koen Wauters.


Breezo pakt de #bron van de vervuiling aan en doet dat met #100% #natuurlijke en #duurzame producten.


#poweredbynature #BeSafe #BeSmart #BeBreezo


Volledig artikel (Bron VRT.be):

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/05/luchtverfrissers-schadelijk-voor-gezondheid/


Luchtverfrissers en huisparfums bevatten vaak synthetische stoffen die irritatie aan de luchtwegen veroorzaken. "Uit onderzoek blijkt dat langdurige blootstelling, astma kan veroorzaken bij kinderen", vertelt wetenschapsjournalist Koen Wauters bij "De inspecteur" op Radio2.

Radio 2, Koen Wauters, Inès Boukhalfa - do 06 apr 08:32

Presentator Sven Pichal is De Inspecteur. Elke weekdag tussen 9 uur en 10 uur beantwoordt hij al je consumentenvragen op Radio2. Heb je een vraag of een verhaal voor De Inspecteur, laat het ons weten! Geuren kunnen een bepaalde sfeer creëren. Daarom worden ze veel gebruikt in winkels en horecazaken. Uit onderzoek blijkt dat klanten vaak langer in een winkel blijven en meer geneigd zijn om iets te kopen wanneer er een aangename geur hangt. "Maar het kan ook een tegenovergesteld effect hebben", waarschuwt wetenschapsjournalist Koen Wauters. "Sommige consumenten verdragen de chemische geuren niet goed en zullen net sneller geneigd zijn om een winkel te verlaten."

Vluchtige organische stoffen

De meeste luchtverfrissers en huisparfums bevatten chemische stoffen. "Het gaat dan om vluchtige organische stoffen (VOS). Dat zijn synthetische producten op basis van aardolie die snel verdampen. Bij luchtverfrissers is dat vaak pineen of benzeen." In de buitenlucht vinden we die VOS ook terug, maar de concentraties zijn laag en meestal onschadelijk. "Binnenshuis zijn de concentraties vaak een pak hoger, door het gebruik van onder meer schoonmaakproducten of luchtverfrissers." "Geurkaarsen en wierook bevatten niet alleen chemische stoffen, door de verbranding komt er ook nog eens schadelijke rook vrij" - Koen Wauters

Overdaad schaadt

We komen dus allemaal in contact met die VOS. "Bij normaal gebruik van luchtverfrissers met VOS zal je weinig hinder ondervinden. Maar gebruik je hoge concentraties op langere termijn, dan kunnen er wel klachten optreden."

Vooral bij mensen met gevoelige luchtwegen kunnen er dan ademhalingsproblemen, irritatie van oog en keel, vermoeidheid en hoofdpijn ontstaan. Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen die langdurig aan VOS worden blootgesteld, meer kans hebben op astma.

Wauters benadrukt dat bepaalde producten schadelijker kunnen zijn. "Vooral geurkaarsen en wierookstokjes hebben een extra risicofactor. Door de verbranding komt er ook nog eens schadelijke rook in de lucht."

Geuren vermijden

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor onaangename geurtjes. "In plaats van luchtverfrissers te gebruiken, kan je beter voldoende verluchten door bijvoorbeeld een raam open te zetten." Daarnaast pak je slechte geuren ook best bij de bron aan. "Ververs de kattenbak wat vaker, hou je vuilnisbak schoon en vermijd etensresten in je afvoerputje."
bottom of page